Μελίνας Μερκούρη 35, Θέρισσος,

Ηράκλειο Κρήτης 71305

2810 262141

frontistirio.domi@gmail.com

Υπάρχουν μόνο οι γίγαντες του μυαλού!

Το 1726 ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζόναθαν Σουίφτ εξέδωσε για πρώτη φορά το έργο του ‘Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ’ και θεωρείται ένα κλασσικό έργο της Αγγλικής λογοτεχνίας. Σε αυτό το μυθιστόρημα φαντασίας, ο πρωταγωνιστής Λεμουέλ Γκιούλιβερ στο ταξίδι του προς άγνωστους κόσμους, ανακαλύπτει το βασίλειο της Λιλιπούτ όπου τα πάντα έμοιαζαν πολύ με αυτά του δικού μας κόσμου, αλλά με μια βασική διαφορά: άνθρωποι, ζώα, δέντρα και πράγματα ήταν περίπου 12 φορές μικρότερα! Οι κάτοικοι της Λιλιπούτ είχαν ύψος περίπου 15 εκατοστά και είχαν την ανάλογη σωματική διάπλαση.

Σε κάποιο άλλο ταξίδι του ο πρωταγωνιστής επισκέφτηκε το Μπρομπντινιάγκ, τη χώρα των γιγάντων, του οποίου οι κάτοικοι ήταν 

article 1

περίπου 12 φορές ψηλότεροι από τους ανθρώπους του δικού μας κόσμου. Όπως γράφει ο Σουίφτ σε αυτό το έργο του, η καθημερινή ζωή στα δύο αυτά φανταστικά βασίλεια, έμοιαζε πάρα πολύ με τη δικιά μας.

     Ο Σουίφτ ίσως επιχείρησε με το έργο του αυτό να σατιρίσει συγγραφείς της εποχής, ίσως πάλι να ήθελε να καυτηριάσει την διαφθορά που είναι έμφυτη στον άνθρωπο, μπορεί ακόμα να ήταν και ο πατέρας του Ιούλιου Βερν για μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτό το κείμενο όμως η κουβέντα θα στραφεί στις διαφωνίες που είχε ο θείος – Γαλιλαίος  πολλά χρόνια πριν και θα διαπιστώσουμε ότι είναι αδύνατον να υπάρχουν ανθρωπόμορφα όντα στο μέγεθος που περιγραφόταν στο έργο του Σουίφτ.    

Είναι σχετικά εύκολο να κατανοήσει κανείς ότι η αντοχή ενός σχοινιού ανάλογη με το πάχος του, δηλαδή ανάλογο με το εμβαδόν της διατομής του. Γενικά η έννοια του εμβαδού αναφέρεται σε δύο διαστάσεις, πχ το εμβαδόν ενός τετραγώνου είναι πλευρά επί πλευρά, είναι δηλαδή μήκος υψωμένο στη δευτέρα (L2). Αυτό που ισχύει για το τεντωμένο σχοινί ισχύει και τη συμπίεση δοκών ή στύλων. Όσο πιο χοντρός είναι δηλαδή ένας στύλος τόσο περισσότερο αντέχει.

Το ανθρώπινο σώμα και των άλλων ζώων είναι γνωστό ότι στηρίζεται στον σκελετό και πραγματοποιεί εκατοντάδες κινήσεις εξαιτίας των μυών. Είναι φτιαγμένο δηλαδή από ένα σύστημα ‘στύλων’ και ‘καλωδίων’ που όπως αναφέραμε παραπάνω, η αντοχή τους είναι ανάλογη με το πάχος τους. Από την άλλη, επειδή σε μακροσκοπικό επίπεδο δεν είμαστε κούφιοι, η σάρκα μας που είναι βρίσκεται πάνω στον σκελετό μας, μαζί με τον σκελετό μας αποτελεί το βάρος μας. Έτσι το βάρος του σώματός μας που υποβαστάζεται είναι ανάλογο προς την ποσότητα των σαρκών και των οστών, επομένως είναι ανάλογο προς τον όγκο μας. Η έννοια του όγκου, να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, ότι είναι ανάλογος με την τρίτη δύναμη μιας διάστασης (L3).Για να βρούμε για παράδειγμα τον όγκο ενός κύβου θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις τρείς πλευρές του (πλευρά x πλευρά x πλευρά).

      Οι γίγαντες λοιπόν του Μπρομπντινιάγκ που ήταν 12 φορές πιο ψηλοί απο τον φυσιολογικό Γκιούλιβερ, θα έπρεπε κάθε διάστασή τους να είναι 12 φορές μεγαλύτερη. Και επομένως τα οστά ενός γίγαντα θα ήταν και 12 φορές πιο χονδρά και επομένως (σύμφωνα με όσα αναφέρουμε πιο πάνω για το εμβαδόν) 12 x 12= 144 φορές πιο ανθεκτικά. Όμως το βάρος του γίγαντα, το οποίο ειναι ανάλογο με τον όγκο του θα ήταν 12x12x12=1728 φορές μεγαλύτερο απο το βάρος ενός κανονικού ανθρώπου! Απο αυτό καταλαβαίνουμε οτι η αντοχή της κατασκευής του σκελετού δεν ειναι αρκετή για να τον υποστηρίξει. Ο λόγος της αντοχής των υλικών του γίγαντα προς το βάρος του ειναι 12 φορές μικρότερος απο τον αντίστοιχο λόγο για ενα φυσιολογικό άνθρωπο. Για να γίνει ίσως ακόμα πιο κατανοητό, ο γίγαντας θα είχε την ίδια δυσκολία την οποία έχει ένας άνθρωπος που κουβαλάει άλλους 11 έντεκα ανθρώπους στην πλάτη του!

       Ο Γαλιλαίος περιέγραψε το θέμα αυτό με ακρίβεια, αποδεικνύοντας τη μηδενική πιθανότητα ύπαρξης της χώρας του Μπρομπντινιάγκ ή άλλων ανθρωπόμορφων γιγάντων:'... εάν θέλει κάποιος να κρατήσει στους μεγάλους γίγαντες την ίδια αναλογία διαστάσεων των μελών του σώματός τους με την αναλογία διαστάσεων στον άνθρωπο, πρέπει να χρησιμοποιήσει ενα σκληρότερο και ανθεκτικότερο υλικό για την κατασκευή των οστών ή να δεχθεί μεγάλη μείωση δύναμης των γιγάντων σε σύγκριση με τη δύναμη των ανθρώπων. Γιατί, αν μεγαλώσει πολύ το ύψος του σώματός τους, αυτό θα πέσει και θα συνθλιβεί απο το ίδιο του το βάρος...'

      Μπορείτε λοιπόν να απολαμβάνετε άφοβα παραμύθια και ιστορίες για ανθρωπόμορφους γίγαντες αφού δεν περπάτησαν ποτέ σε αυτή τη Γη και ούτε και πρόκειται! Με τη σφραγίδα της επιστήμης!

 

 

Ζάρας Γιάννης

Βιβλιογραφία

-Serway -Physics for scientists & engineers: Volume 1

- Wikipedia

      

Μοιράσου το!