Μελίνας Μερκούρη 35, Θέρισσος,

Ηράκλειο Κρήτης 71305

2810 262141

frontistirio.domi@gmail.com

Δίδυμα με μεγάλη διαφορά ηλικίας

Τίποτα δεν είναι πιο μεγάλο, αφού αυτός είναι το μέτρο της αιωνιότητας. Τίποτα δεν είναι πιο μικρό αφού δε φτάνει για τα σχέδιά μας.
Τίποτα δεν είναι πιο μακρύ γι’ αυτόν που περιμένει, για τον άρρωστο που πονάει. Τίποτα δεν είναι πιοσύντομο γι’ αυτόν που είναι ευτυχισμένος.
Εκτείνεται μέχρι το άπειρο σιγά – σιγά. Όλοι οι άνθρωποι τον παραμελούν και όλοι λυπούνται για την απώλειά του. Τίποτα δε γίνεται χωρίς αυτόν.
Μας κάνει να ξεχνάμε ότι είναι ανάξιο για το μέλλον ενώ χαρίζει την αθανασία στα άξια ! ”
Βολταίρος – Το Πεπρωμένο

Ο Σταμάτης είχε ένα πολύ περίεργο παράπονο. Από μικρός αισθανόταν, χωρίς πραγματικό λόγο, άσχημα που ο δίδυμός αδερφός του Γρηγόρης είχε γεννηθεί 

article 2

μερικά λεπτά της ώρας νωρίτερα. Στα παιδικά του χρόνια το θεωρούσε αδικία που όλοι τον έλεγαν μικρότερο, ενώ εκείνος επέμενε –μάταια όμως- ότι δεν είναι μικρότερος. Προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους φίλους και συγγενείς του ότι δεν έχει σημασία ποιο μωρό βγαίνει πρώτο από την κοιλιά της μητέρας αλλά ποιο έμβρυο συλλαμβάνεται πρώτο. Άρα αφού δεν ξέρουν αν εκείνος ή ο αδερφός του πρώτος μετατράπηκε σε έμβρυο ή αν η σύλληψη έγινε ταυτόχρονα, δεν είναι δίκαιο να τον αποκαλούν μικρότερο. Γνώριζε ότι το να τους αποδείξει ότι παράλογα τον αποκαλούν μικρότερο δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα, αλλά η αδιαλλαξία τους και η επιμονή τους σε μια άποψη καθημερινής σκέψης και όχι μαθηματικής απόδειξης τον είχε πεισμώσει τόσο που είχε αποφασίσει με κάθε κόστος χρόνου και κόπου να τους πείσει ότι κάνουν λάθος και δεν είναι εκείνος ο μικρότερος αδερφός.

            Όσο μεγάλωνε οι τρόποι που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του (στην πραγματικότητα το ονόμαζε πρόβλημα των άλλων)  διαφοροποιούνταν αλλά παρέμεναν σε θεωρητικό επίπεδο ώσπου μια μέρα άλλαξαν τα πάντα. Είχε έρθει να τον επισκεφθεί ο ανιψιός του ο Άρης ο οποίος σπούδαζε Φυσική και μέσα στις ιστορίες από το πανεπιστήμιο του ανέφερε το παράδοξο των διδύμων αδερφών. Ο Σταμάτης όταν άκουσε τον τίτλο και μόνο του θέματος των διδύμων αδερφών ένιωσε σαν να τον διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα αν και δεν είχε βιώσει παρόμοιο συναίσθημα-πράγμα για το οποίο ένιωθε πολύ τυχερός. Με απλά λόγια ο Άρης του είχε πει ότι ο Αϊνστάιν για να εξηγήσει την διαστολή του χρόνου στην θεωρία της σχετικότητας, είχε εφεύρει αυτή την ιστορία με τους δίδυμους αδερφούς, η οποία έλεγε ότι αν ο ένας αδερφός μπει σε ένα διαστημόπλοιο και κινηθεί για ένα χρονικό διάστημα με ταχύτητα πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός, όταν επιστρέψει στην Γη θα είναι μικρότερος από τον δίδυμο αδερφό του, ο οποίος θα τον περιμένει στη Γή, καθότι ο χρόνος ‘’κυλάει’’ αργότερα όταν κινείσαι με τόσο μεγάλες ταχύτητες.

            Τα πράγματα για τον Σταμάτη πλέον ήταν ξεκάθαρα. Αφού δεν μπορούσε να αλλάξει τα μάτια των άλλων που δεν έβλεπαν την πραγματικότητα, αποφάσισε να αλλάξει την ίδια την πραγματικότητά τους. Η λύση ήταν μονόδρομος. Χωρίς να αποθαρρυνθεί από τις πρακτικές μικροδυσκολίες επίτευξης του στόχου του (ως γνήσιος Πλατωνικός), έβαλε μπρος το σχέδιο του. Αν και χρειάστηκε να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια, να υποχρεωθεί σε όλους τους γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό. Ο συμφοιτητής του Γιώργος, τότε διευθυντής της ESA (European Space Agency) είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου του. Κατάφερε μετά από πολύ κόπο και ακόμα περισσότερο χρόνο να πετύχει το στόχο του.  Έβαλε τον αδερφό του τον Γρηγόρη, να ταξιδέψει σε μια κατά τ’ άλλα μη επανδρωμένη αποστολή της ESA. Ένα διαστημικό όχημα θα έβγαινε έξω από το γήινο βαρυτικό πεδίο, θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από έναν αστεροειδή, θα άφηνε την βαρύτητα να παίξει ρόλο κεντρομόλου και χωρίς καύσιμα με σβηστές τις μηχανές θα έκανε μερικές περιφορές, θα συνέλεγε πληροφορίες μέσω αεροφωτογραφιών και βιντεοσκόπησης για όσο θα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από το ουράνιο σώμα και σε ένα δικό του 24ώρο θα επέστρεφε στη Γη. Με πρόχειρους υπολογισμούς και δεδομένων των φανταστικά υψηλών ταχυτήτων με τις οποίες θα κινούνταν το διαστημικό όχημα της ESA ο Σταμάτης θα είχε πετύχει το στόχο του. Όσο ο αδερφός του θα ήταν μέσα στο διαστημόπλοιο και θα έκανε αυτή την διαστημική βόλτα για 24 ώρες, ο Σταμάτης θα μεγάλωνε για 25 ώρες γιατί σύμφωνα με τον Αϊνστάιν ο χρόνος για εκείνον στη Γη θα ‘’έτρεχε’’ γρηγορότερα. Αυτή η 25η ώρα είναι που θα μετέτρεπε τον Σταμάτη πλέον με βεβαιότητα μεγαλύτερο από τον Γρηγόρη. Ο Σταμάτης ένιωθε δικαιωμένος. 25 δικές του ώρες αργότερα, με την επιστροφή του αδερφού του στη Γη, έτρεξε να τον υποδεχθεί. Αφού τον αγκάλιασε σφιχτά για πολύ ώρα για να βεβαιωθεί και δια της αφής (της πιο έντονης αίσθησης όπως συνήθιζε να την αποκαλεί) ότι είχε επιστρέψει σώος από το επίπονο ταξίδι του, τον χτύπησε στην πλάτη και τον καλωσόρισε στη Γη με τα παρακάτω λόγια, εισπράττοντας το γεμάτο απορία βλέμμα του Γρηγόρη : “ Πόσο χαίρομαι που σε έχω κοντά μου, μικρέ μου πλέον αδερφέ’’. 

_

Ο Γιώργος Φραγκονικολάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Σπούδασε Φυσική και διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με το χρόνο απέκτησε μια εμμονή, όταν διάβασε κάπου ότι μπορεί και να μην κινείται. Από τότε συμβουλεύει τους μαθητές του και τον ίδιο του τον εαυτό να συμφιλιωθούν με το χρόνο και να μην του αφιερώνουν και πολύ χρόνο.

Μοιράσου το!