Μελίνας Μερκούρη 35, Θέρισσος,

Ηράκλειο Κρήτης 71305

2810 262141

frontistirio.domi@gmail.com

Ελεύθερη Πτώση

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αν αφήσετε να πέσουν απο το ίδιο ύψος μια σιδερένια μπάλα και μερικά φτερά, ποιο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος; Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουμε καμιά αμφιβολία, καθώς η εμπερία μας δείχνει οτι όσο πιο βαρύ ειναι ενα αντικείμενο, τόσο πιο γρήγορα φτάνει στο έδαφος. Και όμως...

Την λανθασμένη εντύπωση που έχουμε οτι όσο πιο βαρύ ειναι ένα αντικείμενο τόσο πιο γρήγορα φτάνει στο έδαφος, πρώτος αμφισβήτησε ο Γαλιλαίος, όταν ισχυρίστηκε οτι αν άφηνε από το ίδιο ύψος δύο αντικείμενα να εκτελέσουν ελεύθερη πτώση και το ένα ήταν δύο φορές βαρύτερο από το άλλο, τότε δεν θα έφτανε και δύο φορές γρηγορότερα στο έδαφος. Χρειάστηκε λοιπόν η οξυδέρκειά του για να φτάσουμε στην αλήθεια, η οποία είναι οτι αν δύο οποιαδήποτε αντικείμενα αφεθούν να πέσουν από το ίδιο ύψος, τότε αποκτούν την ίδια επιτάχυνση, επομένως την ίδια ταχύτητα και τελικά χρειάζονται τον ίδιο ακριβώς χρόνο για να φτάσουν στο έδαφος.

Είναι δύσκολο να το δεχτούμε οτι αυτό συμβαίνει καθώς όσα πειράματα και να κάνουμε, θα βλέπουμε το πιο βαρύ να φτάνει στο έδαφος πρώτο. Αυτό όμως που ξεχνάμε είναι οτι αν εκτελέσουμε το πείραμά μας σε ενα συνηθισμένο δώματιο, τότε υπάρχει αέρας και αυτή ειναι η αιτία που τα δύο διαφορετικά αντικείμενα δεν φτάνουν στο έδαφος ταυτόχρονα.

Ο φυσικός Μπράιαν Κοξ αναζήτησσε, για λογαριασμό του BBC, ένα τέτοιο δωμάτιο. Και το βρήκε στις εγκαταστάσιεις της NASA στο Οχάιο. Στο Space Simulation Center (Κέντρο Προσομοίωσης Διαστήματος) αυτό το απίστευτο πείραμα, που πρέπει να δεις για να πιστέψεις, έγινε πραγματικότητα!

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το πείραμα, ακόμη και σε τέτοια κλίμακα (με ένα δωμάτιο που είναι ο μεγαλύτερος θάλαμος κενού στον κόσμο, με χωρητικότητα 22.653 κυβικά μέτρα). Αλλά είναι μια από τις σπάνιες φορές που έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε.

Δείτε λοιπόν πως έπεσαν τα δύο αντικείμενα - μία μπάλα του μπόουλινγκ και μερικά φτερά - ενόσω υπήρχε αέρας στον θάλαμο και πως έπεσαν όταν ο θάλαμος άδειασε.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=E43-CfukEgs{/youtube}

Μοιράσου το!
Pin It